2013. október 5., szombat

FINN VAJAS PULLA

piroskonyha

Ez a kelt tésztás finomság egy eredeti finn recept, nálam egy pici változtatással!!
Ildi KOKKI játékot indított  és mivel ő Finnországban él vannak eredeti finn receptek a blogján.
Úgy gondoltam, ha már  olyan blogról kell választani ahol nem csak magyar receptek vannak, akkor megpróbálkozom ez esetben a finn kaláccsal.
Amikor elolvastam a bejegyzést, akkor rájöttem, hogy az egyik hozzávaló nekem nincs itthon. Utána olvastam, hogy a kardamom kámforos, citrusos ízű fűszer. Ezért egy kis citromaromát azért tettem a tésztába.


Mivel ketten vagyunk itthon a párommal, ezért az arányokat kisebbre vettem. Fél kg liszt helyett 30 dkg-ot használtam és persze a többi hozzávalót is lecsökkentettem.

Tésztához:
 
30 dkg liszt
6 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor 
alig 1 ek. citromaroma
6 dkg vaj, már teljesen rászoktattok!!!
1,2 dl tej
2 dkg élesztő
1 tojás- kicsi
csipet só

Tetejére:

2-3 dkg vaj
kristálycukor

Lekenéshez:

1 tojás

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttattam.
A száraz hozzávalókat összekevertem, beleütöttem a tojást, és hozzáadtam a felfutott élesztőt is.
Addig dagasztom amíg szép sima tésztát nem kapok. 
Meleg helyen dupla nagyságúra kelesztem.
Egy hengert formáltam belőle, és nyolc részre vágtam.
A tepsibe sütőpapírt raktam.
Gömböket formáztam belőlük,  kicsit meglapítottam és a közepébe egy mélyedést szúrtam az ujjammal.
Minden mélyedésbe egy db vajat nyomtam, és leöntöttem cukorral, úgy hogy eltakarja a vajat a cukor.

piroskonyha

Amikor elkészült, akkor már nem kellett keleszteni.
Rögtön betettem a gázsütőbe, amit 6-os fokozatra állítottam. 
Ami fontos, hogy a sütőt  nem kellett előmelegíteni!
Nekem 25 perc kellett, hogy szépen megsüljön.

piroskonyha


Nagyon finom, puha kalács lett belőle!

Jó étvágyat!

 

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek:) Mi nagyon szeretjük a kardamomot, érdemes beszerezni, itt a norvég konyhában is szinte mindennapos, főképp kelt tésztákban:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még sosem használtam, de fogok venni. Nem olvastam el előtte a receptet, csak kiválasztottam tegnap. Aztán láttam, hogy kardamom is kellene hozzá, de hát enélkül is finom volt. Igaz, így elvesztette a süti a finn jellegét.

      Törlés
  2. Szépek lettek! Ezt én is elkészítettem Ildikótól, finom is. A kardamom a fűszere, mi nagyon szeretjük az ízét.

    VálaszTörlés