piroskonyha |
Ez a kelt tésztás finomság egy eredeti finn recept, nálam egy pici változtatással!!
Ildi KOKKI játékot indított és mivel ő Finnországban él vannak eredeti finn receptek a blogján.
Úgy gondoltam, ha már olyan blogról kell választani ahol nem csak magyar receptek vannak, akkor megpróbálkozom ez esetben a finn kaláccsal.
Amikor elolvastam a bejegyzést, akkor rájöttem, hogy az egyik hozzávaló nekem nincs itthon. Utána olvastam, hogy a kardamom kámforos, citrusos ízű fűszer. Ezért egy kis citromaromát azért tettem a tésztába.
Mivel ketten vagyunk itthon a párommal, ezért az arányokat kisebbre vettem. Fél kg liszt helyett 30 dkg-ot használtam és persze a többi hozzávalót is lecsökkentettem.
Tésztához:
30 dkg liszt
6 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
alig 1 ek. citromaroma
6 dkg vaj, már teljesen rászoktattok!!!
1,2 dl tej
2 dkg élesztő
1 tojás- kicsi
csipet só
Tetejére:
2-3 dkg vaj
kristálycukor
Lekenéshez:
1 tojás
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttattam.
A száraz hozzávalókat összekevertem, beleütöttem a tojást, és hozzáadtam a felfutott élesztőt is.
Addig dagasztom amíg szép sima tésztát nem kapok.
Meleg helyen dupla nagyságúra kelesztem.
Egy hengert formáltam belőle, és nyolc részre vágtam.
A tepsibe sütőpapírt raktam.
Gömböket formáztam belőlük, kicsit meglapítottam és a közepébe egy mélyedést szúrtam az ujjammal.
Minden mélyedésbe egy db vajat nyomtam, és leöntöttem cukorral, úgy hogy eltakarja a vajat a cukor.
piroskonyha |
Amikor elkészült, akkor már nem kellett keleszteni.
Rögtön betettem a gázsütőbe, amit 6-os fokozatra állítottam.
Ami fontos, hogy a sütőt nem kellett előmelegíteni!
Nekem 25 perc kellett, hogy szépen megsüljön.
piroskonyha |
Nagyon finom, puha kalács lett belőle!
Jó étvágyat!
Nagyon szépek lettek:) Mi nagyon szeretjük a kardamomot, érdemes beszerezni, itt a norvég konyhában is szinte mindennapos, főképp kelt tésztákban:)
VálaszTörlésMég sosem használtam, de fogok venni. Nem olvastam el előtte a receptet, csak kiválasztottam tegnap. Aztán láttam, hogy kardamom is kellene hozzá, de hát enélkül is finom volt. Igaz, így elvesztette a süti a finn jellegét.
TörlésSzépek lettek! Ezt én is elkészítettem Ildikótól, finom is. A kardamom a fűszere, mi nagyon szeretjük az ízét.
VálaszTörlés