piroskonyha |
Nem is fogok ezután órákat a tűzhely mellett állni és kavargatni a lekvárt. Közben jöttek a darazsak, vagy méhecskék és nem győztük hajkurászni őket.
Az idén sajnos venni kellett a barackot, így nem is sokat főztem. Végül is ezt is anyukám vette, én meg megcsináltam.
Még az a jó, hogy tavaly sok barack volt és anyuéknál még maradt a tavaly főzött lekvárokból.
A barackokat megmostam, kivagdostam belőle a rossz részeket és kimagoztam. A jégverések nyomai igencsak meglátszottak az olcsónak nem mondható gyümölcsökön.
4 kg kimagozott sárgabarack
1 kg kristálycukor
3 cs 3:1-ben dzsemfix
Az előkészített barackokat apró vágtam.
A cukrot a dzsemfix-el elkevertem és hozzáadtam a barackhoz. Állandó keverés mellett felforraltam, és 10 percig főztem.
Az üvegeket előtte már előkészítettem. Mosogatógéppel elmostam és még a meleg üvegbe töltöttem bele a dzsemet. Lezártam a fémtetővel és legalább 5 percre fejre állítottam az üvegeket.
Arra szintén nagyon ügyeltem, hogy a tető is tiszta és ép legyen.
Azt írja, hogy dunsztolás nélkül is eláll, így mehetett egyenesen a polcra.
Levesesebb volt a gyümölcs mint tavaly, a sok esőtől szerintem, mert 6 üveggel lett belőle és még egy kis kóstoló is maradt. Tavaly egy üveggel kevesebb volt ugyanennyi mennyiségből.
piroskonyha |
Talán elég lesz a következő szezonig, hiszen ez a kedvenc lekvárja a családnak.
2016.júl.04. |
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése