2013. július 28., vasárnap

SÓS PEREC ÉS RÚD

piroskonyha
Akartam már egy kis sós aprósütit készíteni az édesek mellett.
Régen, gyermekkoromban sokszor sütöttük anyukámmal. Én gyermekként segítettem neki. Én voltam aki tojással megkente a tetejét és megsajtoztam.
Mivel nekem fiam van, így egyedül kell, hogy süssem.

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő+pici tej+pici cukor
2 dl tejföl
1 tojássárgája
2 lapos tk. só
25 dkg margarín

Az élesztőt a cukros-langyos tejben felfuttatjuk.
A többi hozzávalókkal összeállítom a tésztát.

Tiszta törlőruhával letakartam és félórát kelesztettem.
Vékonyra kinyújtottam és perecszaggatóval kiszaggattam. Nálunk mindig  vékonyak voltak a perecek és a sós rudak is.
Előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütöttem.

A perecből kieső részeket ismét összegyúrtam és sós rudakat készítettem belőle.
Anyukám 10 cm-es rudakat készített, de én most 30 cm-eseket csináltam. Beleállítottam egy magas pohárba. Olyan volt mint a hosszú sós ropik.

piroskonyha

piroskonyha
Egyedül elég sokáig tartott megcsinálni. Ha csak sós rúd lett volna sokkal egyszerűbb lett volna.

Augusztus közepén búcsú lesz Bélapátfalván ezért a fele adagot betettem a fagyasztóba. Akkor már legalább nem kell sósat sütni.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Kedves Piroska!
    A blogkóstolón megint a blogodat kaptam páromul. A sós rúdra esett a választásom, és nem bántam meg. Egyszerűen isteni!
    Mindenkinek csak ajánlani tudom, nem csak ezt a receptet,hanem az egész blogot is.
    UI. A Parajos párnácskákkal, és a tejfölös sütivel nagyon szemezem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Én is láttam, hogy ismét összehozott minket a sorsolás! Örülök, hogy azért ismét találtál kedvedre valót, és hogy még vannak kiszemelt receptek!

      Törlés