2014. január 25., szombat

FARSANGI FÁNK 2.

Fánk barack lekvárral
Több héttel ezelőtt olyan szép szalagos fánkot láttam a neten. Ma reggel azzal kezdtem a napom, hogy elkezdtem keresgélni a keresőben. Meg is találtam itt azt fánkot ami akkor annyira megnyerte a tetszésem.
A tészta összetétele más volt mint ahogyan én eddig csináltam. Az a recept sem rossz, de gondoltam, hogy kipróbálom ezt is.
Annyit változtattam rajta, hogy  a 1/2 dl rum helyett 1ek. rumaromát tettem bele és hiányzik belőle az
 1 narancs reszelt héja is.

Hozzávalók:

60 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 tojás
3 tojássárgája
7 dkg vaj
3 dl langyos tej
1 ek. vanília aroma
3-4 dkg élesztő

saját készítésű sárgabarack lekvár

Első alkalom volt, hogy az élesztőt nem a szokásos módon futtattam fel. Eddig mindig egy külön pohárban csináltam, de most másként volt.
Akkor kezdjünk bele.

A lisztet, a porcukrot beletettem a keverőtálba, rámorzsoltam az élesztőt és ráöntöttem a tejet.
Letakartam egy konyharuhával és 15 percig hagytam, hogy  dolgozzon a lazítóanyag.

Amikor letelt az idő és az élesztő is szépen kidolgozta magát akkor beindítottam a gépet.
Közben beletettem a többi alapanyagot és hagytam, hogy a gép szép sima tésztát készítsen.

Kitettem a táblára és letakartam konyharuhával.
Egy óra elteltével nagyon szépre megkelt.
Közel 2 cm-esre nyújtottam, 7 cm-es átmérőjű pohárral kiszaggattam és most is kelesztettem több mint fél óra hosszát.

Egy nagy lábasba olajat öntöttem, közepes hőfokra melegítettem.
Sütés előtt a fánk közepébe az  ujjunkat belenyomjuk, és a lukkal lefelé tesszük bele az olajba.
1-2 percig fedő alatt sütjük, vigyázzunk, mert nagyon hamar túl is tud sülni a külseje. És attól még a belseje nyers maradhat.
Ezért inkább lassabban süljön!

Papírtörlőre kiszedtem, hogy az olaj fel tudjon szívódni róla.

Farsangi fánk, itt még lekvár nélkül
Házi barack lekvárral fogyasztottuk. Volt aki még meg is porcukrozta előtte.

Ez a változat is nagyon finom volt. A tésztája  szépen megkelt és gyönyörű szalagos  lett belőle a fánk.

2015.

Jó étvágyat!

8 megjegyzés:

  1. Piroska, ezek gyönyörűek lettek! Szép magasak, szalagosak.Csak gratulálni tudok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm. Tényleg nagyon jó tésztája volt, magasra megkelt. Szépen sült, nagyon örültem én is neki, hogy így sikerült.

      Törlés
  2. Gyönyörűek tényleg:) Én is próbálgatom a recepteket, ez a recept olyan, mint a kelttészta receptem, csak rumaroma nélkül. Nekem a legfinomabb fánk az marad, amit anyukám sütött gyakran és persze az ő házi lekvárjával ettük:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez mindig így van. A mama főztje és sütije a legjobb. Anyukám kézzel dagaszt, én géppel, és az ő tésztája mindig lazább.

      Törlés
  3. Kedves Piroska, kérlek, nézz be hozzám, szeretnélek meghívni egy játékra!
    http://suniskanal.blogspot.hu/2014/01/jatek-ismerjuk-meg-egymast.html

    VálaszTörlés