2013. április 26., péntek

MIRINDA SZELET


A múlt hét végén a receptfüzetemből elővettem ezt a sütit. Ez már egy régi családi recept, de most egy kicsit változtattam rajta. Mindig piskótalapot sütöttünk hozzá és arra tettük a túrós krémet, de most Gabriella nagyon jó tippet adott. Azt írta a "Tejbegrízes szelet" receptjében, hogy mindig a boci szelet tésztáját használja az ilyen sütikhez. Nagyon igaza volt, mert ez egy jó kis alap az olyan sütikhez, aminek a tetejére kell tenni a nem is könnyűnek mondható krémeket.
Akkor lássuk.

Hozzávalók:
5 tojás
20 dkg kristálycukor
0,8 dl tej
0,8 dl olaj
20 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
2 ek. kakaópor

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tejet és az olajat, amivel tovább keverem. A szárazanyagokat hozzáadom, és a végén a felvert tojásfehérjét óvatosan hozzáforgatom.
Egy 23x35 cm-es tepsit kikentem margarínnal, kiliszteztem és belesimítottam a masszát. Előmelegített gázsütő 5-ös fokozatán  kb. 30 perc alatt megsült.
Amíg hűlt a tészta addig elkészítettem a túrós krémet.

0,5 kg túró
1 ek. citromaroma
10 dkg margarín
10 dkg porcukor

A margarínt a porcukorral simára keverem és hozzáadom a citromaromás, vaníliás cukros túrót. Rákenem a tésztára.
A tetejére 2 db vaniliás pudingporból,  7 dl mirindából pudingot készítek. Gyakori kevergetés mellett kihűtöm. Amikor langyos akkor rákenem a túrós krém tetejére.

Olyan sokat emlegettétek a kandírozott ibolyát, hogy én is megpróbáltam.
Meg is kóstoltam, "ibolyaillat" lett a számban!!!!!!!!!

Málnaszörppel


Az ehető ibolya

Az ibolyáról mindenkinek a tavasz, a természet ébredése jut eszébe. Jól ismert, kellemes illata sok szép húsvétot, tavaszi napot idéz fel bennünk. Magról terjed, amit a szél, a hangyák vagy Goethe szór szét. Goethe erdei sétáira mindig vitt a zsebében ibolyamagokat, amit aztán szétszórt, így köszönve meg a természetnek azt a sok szépséget.


Ibolyás legendák
Egy görög monda szerint a tavasz istennője, Perszephoné lábnyomán születtek az ibolyák. Ma is megemlékeznek erről Bretagne-ban, amikor nagypénteken ibolyát ültetnek, hogy ezzel ébresztgessék a tavaszt.

A német mondákban is sokszor szerepel az ibolya, megmutatja a törpéknek, hol kell barlangot ásniuk a hegyoldalban, hogy megtalálják a kincseket.

Homérosz Zeusz és Héra esküvőjét mint egy kertet ábrázolja, ahol a nászágy egy vastag, puha ibolyaszőnyeg.

Ibolyákkal bizonyította hűséges, kitartó szerelemét egy francia nemes, aki szerelmét 30 éven át mindennap egy friss ibolyacsokorral lepte meg. Az úr létesített egy ibolyakertészetet, ahonnan naponta csokrot küldetett Mademoiselle Clairon színésznőnek, aki mindennap ebből készítette el esti nyugtatóteáját.

Német nyelvterületen az ötödik házassági évfordulót „ibolya-lakodalomnak” is hívják.


Illatos ibolya
Az ibolya ellenállhatatlan illatáért az alpha-ionon nevű anyag felelős. A parfümgyártás is előszeretettel használja. A XIV-XV. században szobák, templomok illatosítására használták a padlóra szórt friss virágokat. A XVII-XVIII. században arisztokrata körökben kedvelt volt a parókák, ruhák és hétköznapi tárgyak ibolyával való illatosítása.


Zamatos virág
Erzsébet királyné, Sissi szívesen fogyasztotta a kandírozott ibolyát. A finomság napjainkban is kapható korhű csomagolásban a híres, bécsi Demel cukrászdában.

A receptekhez használt ibolyát mindig kertben, illetve erdőben szedem, soha nem forgalmas út mellett! Alaposan mossuk meg, és a vizet itassuk le róla! A legzamatosabb az első illatos erdei, kerti ibolya („márciusi ibolya”), nem az üzletben vett nagyvirágú, kevésbé illatos. Az illatos ibolya gyógynövény, mutatós hibridjei azonban nem!


Keleti tejberizs ibolyával
Hozzávalók:
125 g rizs, ½ l tej, vaníliaaroma, ½ tk. őrölt kardamom, 80 g cukor, 4 lap zselatin, 2 ek. rózsavíz, 3 dl tejszín, 50 g sótlan pisztácia, kandírozott rózsa- és ibolyaszirom.

A tejet kardamommal, vaníliával fűszerezzük, cukorral édesítjük, felfőzzük, és kb. 35 perc alatt puhára főzzük benne a rizst.

A zselatint 5 percig hideg vízben áztatjuk, kinyomkodjuk, és a rózsavízzel a tejberizshez adjuk. Hidegen tartjuk, amíg elkezd megdermedni. A tejszínt habbá verjük, és 1 ek. tört pisztáciával a rizshez adjuk.

Egy formát (kb. 1 liter űrtartalmú tálat) fóliával (folpakkal) kibélelünk, és beleöntjük a tejberizst. 6 óra hosszan hidegen dermesztjük. Miután megdermedt, kiborítjuk a formából, és lehúzzuk róla a fóliát. Rózsa- és ibolyaszirommal, pisztáciával díszítem.


Tavaszi saláta
Zsenge pitypang- és csalánleveleket megmosok, összeaprítok. Megszórom ibolyaszirommal, apróra tört dióval, és egy finom, olajos öntettel leöntve tálalom. A mennyiség itt ízlés dolga, és persze, hogy mennyi ibolyát találunk.

Az olajos öntetet is bátran variálhatjuk, az én bevált receptem a következő:
1 ek. olívaolaj, 1 tk. ecet (esetleg balzsamecet), 1 ek. víz, só, bors, 1 tk. méz.


Ibolyakrém
1 liter tejszínből kiöntök 1 csészényit, amit felforralok 10 dkg cukorral és 1 csészényi friss ibolyaszirommal. 15 percig letakarva állni hagyom, majd leszűröm, kihűtöm.

A maradék tejszínben 6 tojássárgáját kivilágosodásig elkeverek, és hozzáteszem apránként a felfőzött tejszínt. Tűz fölött sűrűre keverem, majd levéve belekeverek 25 g feloldott langyos zselatint és 4 tojás előzőleg keményre vert habját.
Hideg vízzel kiöblített poharakba öntöm, és hagyom kihűlni.


Kandírozott ibolya
Egy maréknyi ibolyavirágot (szár nélkül) leforrázunk, és rögtön lecsöpögtetjük. 150 g cukrot kevés vízzel felforralunk, a virágfejeket ebben a cukorszirupban 1-2 percig főzzük, majd tűzről levéve addig hagyjuk hűlni, amíg a cukor nem kezd „száradni”. A virágokat ekkor sütőpapírra téve megszárítjuk.

Ezeket a kandírozott virágokat az előbbi krémhez, illetve más sütemények, torták díszítéséhez használhatjuk.

Szöveg: Vécsey Szám Kata
Kép: Becskereki Dusi

A cikk a Képmás 2007. márciusi számában.




piroskonyha

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése