2013. október 13., vasárnap

MÁRVÁNYOS MÉTERES KALÁCS


piroskonyha
Pár héttel ezelőtt Ági sütötte meg ezt a kalácsot. Én is ismerem természetesen, sütöttünk már ilyet  anyukámmal valamikor a gyermekéveimben. Egyedül azonban még nem próbáltam , ezért itt volt az ideje, hogy  nekilássak.
A tésztát őzgerincformában kell sütni, melynek mérete 9x33cm.  Ebből kell egy sima tészta, és egy kakaós tészta. De  nem akartam, hogy ilyen sok sütim legyen egyszerre, ezért csak egy tésztát sütöttem, márványosat. Ebből a mennyiségből is egy hosszú kalács lett, szó szerint méteres.
Szerintem a sütimnek nem lett valami jó fényképarca, nem lett nagyon fotogén!!!!!!!


Márványos tészta:

24 dkg liszt
1 dkg kakaópor
1 cs. sütőpor
15dkg kristálycukor
2,5 dl tej
3 tojás
5 dkg olvasztott vaj
csipet só

A tojást a cukorral felhabosítom, hozzácsurgatom az olvasztott vajat, a sót és a tej felét.
A lisztet a sütőporral elkeverem és a habhoz adom a maradék tejjel együtt.

A sütőformát kibélelem sütőpapírral és beleöntöm a massza 3/4 részét. 
A maradék tésztába beleszitálom a kakaóport és ezt is  hozzáöntöm.

Előmelegítettem a sütőt 4-5 fokozaton és 40 perc alatt megsült a tészta.
Lehúztam róla a sütőpapírt és hagytam kihűlni. 

A massza sok volt a sütőformába, vagyis már sütés előtt tele volt vele.  Kevesebb is elég!!!!!

Amíg hűlt addig elkészítettem a krémet.

1 cs. puncs pudingpor
4 dl tej
2 ek. kristálycukor

A pudingport, cukrot és egy kevés tejet sima állagúra kevertem, majd hozzáadtam a többi tejet. Sűrű pudingot főztem belőle.
Hagytam kihűlni.

17 dkg margarín vagy vaj
15 dkg porcukor 

A margarínt a porcukorral simára kevertem.
Amikor kihűlt a puding akkor hozzáadtam a cukros margarínt. 
Teljesen sima állagúra kevertem.

Az eddigre már kihűlt tésztát kb. 1,5cm-es szélesre szeleteltem.
Minden szeletet megkentem a krémmel és összetapasztottam. A maradék krémmel még a hiányzó részeket kikentem a tetején és az oldalán.
Addig betettem a hűtőbe amíg a süti bevonásához elkészült a csokikrém.

10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
1 ek. kakaópor

A csoki a vajjal vízgőz felett felolvasztottam, majd hozzáadtam a kakaóport.

Bekentem vele a sütit és visszatettem a hűtőbe.
 
Nekem ez a krém sok volt.
Már láttam amikor elkezdtem kenni a szeletkéket. Ezért nem sajnáltam belőle és jó vastagon megkentem.
De szerintem legközelebb kevesebbet fogok csinálni, mert vékonyabb krém is elég lett volna!!!!

Jó étvágyat!



4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, régen nagy kedvencem volt:) Még sosem készítettem el, mindig csak máshol ettem, de majd egyszer:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elég macerás volt elkészíteni, pedig én csak egy adag tésztát sütöttem.

      Törlés
  2. Nem tartozik a gyorsan elkészíthető sütik közé, de finom. Szép lett a rudad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nem! A közeljövőben nemigen készítem!!! Ettől sokkal egyszerűbb sütik vannak.

      Törlés