2013. június 25., kedd

RÁCSOS-MEGGYES LINZER

piroskonyha
A gyümölcsös süteményeknek most van itt a szezonja. Sok helyen találni jobbnál jobb recepteket. Limara sütötte meg ezt a meggyes linzert, ami első látásra nagyon megtetszett. Volt is itthon meggyem, ezért még tegnap késő délután  -miután hazaértem a munkából-   nekifogtam. A pudingos-meggyes tölteléket már ismertem, én is ezt szoktam használni. Viszont rácsos formát még nem használtam, de nagyon bejött. Sokkal mutatósabb, mint amikor én rátettem a tetejére is a sima tésztát.
Kisebb tepsit használtam -23x35- mint Limara, de a tészta hozzávalóit nem csökkentettem le.

piroskonyha


Először a meggyes tölteléket készítettem el, mert a cukrozott meggynek állni kell, hogy levet engedjen.

Töltelék:

80 dkg kimagozott meggy
4 ek. kristálycukor
1 cs. vaníliás pudingpor
kevés víz
1 k.k. fahéj

A meggyet kimagoztam, becukroztam és hagytam állni. Ameddig levet ereszt addig elkészítem a tésztát.

Hozzávalók a tésztához:

0,5 kg liszt
25 dkg margarin
1 cs. sütőpor
3 ek. kristálycukor
1 tojás
1 tojás sárgája
0,5 dl tejszín
csipet só

A lisztben a margarínt elmorzsolom, és a többi hozzávalókkal összeállítom a linzertésztát. A tejszínt a végén adom hozzá, és annyit adok hozzá, hogy  a tészta állaga jó legyen.
Beteszem a hűtőbe ameddig a pudingot felfőzöm.

A cukrozott meggyet egy kicsit megnyomkodtam, leöntöttem róla a levet és kipótoltam vízzel, hogy a 4dl meg legyen. Ezzel a 4 dl meggylével elkészítettem a pudingot az 1 cs. pudingporból.
Összekevertem a meggyel.

Kivettem a tésztát a hűtőből, kb. a háromnegyed részét kinyújtottam és a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyeztem.
Ráöntöttem a tölteléket, elsimítottam rajta.
A maradék tésztát kinyújtottam, derelyevágóval csíkokat vágtam belőle és berácsoztam vele a süteményt.
A maradék egy tojás fehérjével megkentem a rácsokat és 180 fokra előmelegített sütőben bő fél óra alatt megsütöttem.

piroskonyha

piroskonyha


Ezt a fajta töltelékes süteményeket mindig is szerettük, de ez a változat új színt hozott az elkészítésébe.

De most tudjunk meg egy kicsit többet erről a csodás gyümölcsről, a meggyről:
Az utajovobe.eu oldalán találtam és gondoltam megosztom azokkal akik végigolvassák ezt a bejegyzést.

Bővebb adatok a meggyről:
Tápanyagértéke: Mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Savanyú íze elijeszti a vírusokat, valamint vértisztító hatása van.

Gyógyhatása: A meggy gyógyhatása több területre is kiterjed. Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj s a vesék munkáját serkenti, hat továbbá a szívre. A B vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetővé teszi az emésztés munkájának kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja. Hat a légzőszervek gyógyítására, különösen meghűléses betegségek esetében.

Hormonelégtelenség az öregedés első jele, amikor a test természetes hormontermelése csökken. A hiányt szintetikus hormonokkal, gyógyszerekkel igyekeznek pótolni. A szintetikus gyógyszereknek mellékhatása azonban sok nőnél problémát okoz. Csuklófájás, hajhullás, súlygyarapodás, emésztési problémák, memória zavar, trombózis, depresszió, stb. Ezért ha csak lehet, természetes úton próbálunk hozzájutni az ösztrogénhez, amelyeket a növények termelnek. Ezek a hormonok segítenek helyreállítani a szervezet megbomlott egyensúlyát férfiaknál, nőknél egyaránt.

Emésztést serkentő: A meggy az egyik legértékesebb gyümölcsünk. Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akik emésztésével nincs minden rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagymennyiségű B vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását.

Szív: A szív működésének serkentése a meggy ásvány tartalmának köszönhető. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán.

Véredény probléma: A véredény problémát az erekben való idegen anyag lerakódása és az erek megvastagodása a rugalmasság elvesztése jelenti. Minél több a lerakódás, annál gyengébbek az artériák, valamint annál kevesebb kapilláris erecskénk működőképes. Ha az ereket megtisztítjuk és ebben a meggy nagy segítségünkre lehet, hiszen savtartalmával, ami lúgos hatást vált ki a vérben, a kapilláris ereket is újra megnyithatja.

Vér körforgása: Ha kúraszerűen fogyasztjuk a meggyet, a vértisztító munkájával a vér körforgására is hat. Ritkítja a vért és mind több kapilláris erecske előtt nyílik meg ismét az út.

Veseműködést serkentő: A vese az, amelynek vékony finom erecskéi először dugulnak el. Amint megtisztul a vér, valamint hígabbá válik, a vese működése is megélénkülhet és így válik lehetővé, hogy a szervezetben felhalmozódott víz eltűnik a vizelettel.

Ödéma: Közismert az, hogy a meggy kitűnő vízhajtó. Nemcsak a gyümölcse, de a gyümölcs szára is, amelyet teának elkészítve segít a szervezetben megrekedt vizet kihajtani.

Alacsony vérnyomás: Ha nincs meg az elegendő ásvány a szervezetben, annak egyik tünete lehet az alacsony vérnyomás. Az alacsony vérnyomás nem jelenti azt, hogy nincs a vérünkben semmi zsír lerakódás. Lehet még alacsony a vérnyomásunk, de ugyanakkor emelkedő koleszterin szintünk. A meggyben van elegendő vas és egyéb ásvány, hogy a szív működése és a vérnyomás elérje a normális határt.

Szájbetegségek, laza fogak: Ezek a betegségek a C vitamin hiányára utalnak. Ez nem jelenti azt, hogy valaki nem fogyaszt elegendő C vitamint, azért lazulnak ki a fogai, inkább arra utal, hogy a kellő tápanyag nem szívódik úgy fel, ahogyan kellene. A meggyben a vitaminok és ásványok elosztása, valamint a nagyfokú savtartalma elősegíti, hogy a C vitamin felszívódjon és a száj betegségeit meggyógyítsa.

Légzőszervi panaszok: A légzési problémák megoldásában is sikeresen működik közre a meggy, mert sok A vitamint tartalmaz. Az A vitamin nemcsak a légzőszervek nyálkahártyáit gyógyítja, de serkenti az immun-rendszer munkáját is. A légzési panaszokban is segít a meggy, amelyeket a túlfogyasztás okozhat. A tele gyomorban a bomlás következtében gázok keletkeznek, és nyomják a rekeszizmot, amely a tüdőre illetve a szívre gyakorol nyomást. A megylé savas tartalma serkenti az emésztést, és hamarabb bekövetkezik a megkönnyebbülés.

Meghűlés: A meggylé az egyik legjobb szer a meghűléses betegség leküzdésében. Gyógyszer nélkül ki kehet lábalni a betegségből, ami nem kis dolog, különösen a terhes nők számára. A rendkívül savanyú környezetben a vírusok képtelenek szaporodni, és egyáltalán képtelenek megélni abban a környezetben. Lassúbb a gyógyulás, ha édesítjük a meggylét, mert akkor a vírusoknak kedvezünk, de akkor sem reménytelen. Az A és a C vitamin természetes környezetében fordul elo a meggyben, ami a betegség elleni közdelemben jár el, és az immunrendszerünk működését segíti elo.

A legjobb antioxidans: A meggyben megtalálható az A és C vitamin, szelén valamint biofklavon. Így is a leghatásosabb ellenfele az oxigén szabadgyököknek, de ha beveszünk egy kiskanál búzacsira olajat, még jobban megerősítjük testünk védelmi csapatát.

Elkészítési mód: A meggy fogyasztása leghatásosabb, ha fáról történik. Ez a gyümölcs ugyanis nem utánérő. Ha leszedjük a fáról hamarosan romlásnak indul. A meggy lé a legkitűnőbb ital, amit valaha is fogyaszthatunk. Megadja az alap ízt más gyümölcsnek is. A legjobb, ha magában fogyasztjuk, ha betegséget akarunk gyógyítani vele. Naponta három-négy pohárral elegendő. Elkészíthetjük vágógéppel, amit úgy kapunk, hogy a kimagozott gyümölcsöt pépesítjük, s azt gézen leszűrjük, vagy anélkül fogyasztjuk. A meggyet nem jó vízzel keverni, elvész az eredeti íze.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése