piroskonyha |
Tészta hozzávalói:
0,5 kg liszt
25 dkg margarin
2 tojás sárgája
2 ek. kristálycukor
2,5 dkg élesztő+tej+cukor
Az cukros tejben az élesztőt felfuttatom. A robotgéppel a margarínt elkeverem a liszttel, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, tojássárgáját, cukrot.
A tésztát kiteszem a táblára, letakarom tiszta konyharuhával, és duplájára kelesztem.
Két részre veszem, és egy-egy téglalap alakú tésztát nyújtok belőle sütőpapíron.
A tésztát három részre osztom -gondolatban- és a két szélső részt slégan bevagdosom kb. 2cm-es csíkokra.
Túrós töltelék:
0,5 kg túró
2 tojás
5 dkg mazsola
4 ek. kristálycukor
3 dkg búzadara
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját összekeverjük a többi hozzávalóval. A fehérjéből habot verünk, és azt is hozzátesszük a túróhoz.
A tészta középső részére ráhalmozom a túrós tölteléket, és két oldalról felváltra ráhajtogatom a tésztát.
A másik tésztát is kinyújtom és erre a kiengedett -mert fagyos volt- szilvadarabokat teszem rá. Előtte azonban a tésztát megszórtam zsemlemorzsával, hogy az esetleges szilvalevet felszívja.
Megcukroztam, megszórtam fahéjjal, és erre is felhajtogattam két oldalról a tésztát.
Szilvatöltelék:
30 dkg szilva
2 ek. kristálycukor
2 ek. zsemlemorzsa
fahéj
1 tojás a kalács tetejének kenéséhez
A két rúd pontosan belefért a 23x35-ös tepsibe. Mivel sütőpapíron nyújtottam, így könnyen bele tudtam tenni. Igy is hagytam kelni kb. fél órát, majd a tetejét megkentem tojással.
Előmelegített sütőben 25 percig sütöttem.
piroskonyha |
piroskonyha |
piroskonyha |
piroskonyha |
Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése