2014. április 12., szombat

ALMÁS ÉS MÁKOS CSAVART

Tegnap este István telefonált, hogy ma reggel hazajön egy villámlátogatásra, vagyis megy is vissza délután. Ilyenkor sütés-főzés van, hiszen ételhordókban szokott visszavinni Bp-re.
Már régen elmentettem ezt a sütemény receptet.  Ma ismét megcsináltam, de még csak most írom be a blogba. Harmadszorra készítettem el de most sikerült a legjobban.
Az eredeti recepthez képest annyit változtattam, hogy én nem szórtam meg zsemlemorzsával a tésztát mielőtt az alma rákerült. Ha szép, friss almát használunk akkor ajánlatos a morzsa, de az én almám most fonnyadt volt szegénykém!!

Nagyon ajánlom mindenkinek aki szereti az almás sütiket.

Ma megpróbáltam mákkal is, és aki szereti a mákosat annak csak azt tudom mondani, hogy süsse meg!


Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 tojás
10 dkg margarín
4 ek. kristálycukor
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
csipet só

4 db alma
2 csapott ek. kristálycukor
fahéj ízlés szerint

1 tojás a tészta lekenéséhez sütés előtt

Porcukor a kisült süti megszórásához.


Az élesztőt a langyos tejben felfuttattam.
A többi hozzávalókkal sima tésztát gyúrtam és duplájára kelesztettem.
Kinyújtottam téglalap alakúra. Ezt gondolatban ketté választottam.
Az almát lereszeltem és összekevertem a cukorral és a fahéjjal. Ezt az almát a tészta egyik részére rápakoltam.
A tészta üres részét ráhajtottam az almás tésztára. Megnyomkodtam egy kicsit.
Késsel 1-2 cm-es csíkokat vágtam belőle.

Megcsavartam és sütőpapírral kibélelt tepsibe raktam.


Ismét kelesztettem majd tojással lekentem a tetejét. Előmelegített gázsütőben, 5-ös fokozaton 15 perc alatt megsütöttem.
Amikor már kezdett hűlni akkor megszórtam porcukorral.
Almás csavart

Mákos és almás


Mákos csavart

Mákos csavart porcukrozva


21 db csavart rudacska lett belőle. Istvánnak becsomagoltam több mint a félét, a többi pedig gyorsan elfogyott.

Jó étvágyat!




3 megjegyzés:

  1. oh, ezt elmentem és én is ki fogom próbálni, nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki, nagyon finom és könnyen elkészíthető.

      Törlés
  2. Kedves Piroska, nagyon szeretnem kiprobalni receptedet, de ehhez kellene hogy electromos sutoben hany Celsius fokon, hany percig sussem. Segitsegedet elore is koszonom.

    VálaszTörlés