2013. szeptember 29., vasárnap

ESZTERHÁZY-TORTA A FIAM 25. SZÜLETÉSNAPJÁRA

piroskonyhajá

1988.09.19.
Ezen a napon született a fiam, vagyis 25 éve.
Azóta már férfivé cseperedett, de nekem mindig a kisfiam, vagyis nagyfiam marad.
Mechatronitkai- mérnök diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. Most a mesterképzés második évét végzi.
Amikor a szülinapja volt akkor éppen nem volt itthon. Megegyeztünk, hogy amikor hazajön akkor ünnepeljünk. Nem szoktunk nagy felhajtást csinálni, egy kis süti, egy kis kaja, egy kis ajándék.

Eszterházy-torta, amit Citromhab blogján találtam, és  Túró-Rudi, amire Gasztromanónál figyeltem fel.

Tésztához:

10 közepes méretű tojásfehérje
35 dkg kristálycukor
30 dkg darált dióbél
10 dkg liszt

A tojásfehérjéket a cukorral felvertem.
A darált dióbelet és a  lisztet óvatosan a felvert habba belekevertem.
Ebből a mennyiségből 5 kerek lapot sütöttem.

A 24 cm-es tortaformát a sütőpapíron körberajzoltam    -természetesen 5 ilyen kört csináltam-    és így tettem rá habot.

piroskonyha

piroskonyha
A gázsütőt a  6-os fokozaton előmelegítettem, és a lapokat 10-15 perc alatt megsütöttem.

Krém:

1 cs. vaníliás pudingpor
4 dl tej
10 dkg kristálycukor
15 dkg darált dióbél
2 dl habtejszín, én hullalát használtam
1 ek. rumaroma

A pudingporból, a tejből és a cukorból megfőztem a pudingot.
A habtejszínt felvertem és amikor már a puding kihűlt akkor hozzákevertem. 
Beletettem a rumaromát is, és végül a darált dióbelet.

A krém 1/5-ét kivettem, mert ez kell majd az oldalára.
A többi krémmel megtöltöttem a lapokat.

Az oldalára rákentem az elején félretett krémet. Darált dióval kellett volna bevonni a krémet, de mivel nekem már nem volt, ezért szeletelt mandulával helyettesítettem.


Díszítéshez:

1 tojásfehérje felverve
25 dkg porcukor

A felvert tojásfehérjében elkevertem a porcukrot, és ezt rákentem a torta tetejére.

3 dkg étcsokoládé
pici olaj

Az étcsokit az olajban gőz felett felolvasztottam és próbáltam párhuzamos vonalakat húzni a torta tetejére.
A kés hegyével a csokira merőleges csíkokat húztam, minden másodikat ellentétes irányba.


Másnap 1 dl habtejszínt felvertem és díszítettem vele a torta tetejét.  


piroskonyha

piroskonyha






István nem igazán szereti ha fényképezem, de hát ezen is túl kellett neki esni!!!



Sütöttem még neki Túró Rudit is. Recept a következő blogbejegyzésben.....olvassátok el azt is.






Szombatról vasárnap délutánra elfogyott a két süti!
Igaz mamiéknak is vittünk belőle, és csomagoltam Istvánnak is egy pár szeletet, hiszen vasárnap már ment is vissza Budapestre.



Jó étvágyat!

8 megjegyzés:

  1. Isten éltesse a fiadat sokáig! Gyönyörű tortát kapott, sok szerencsét neki a továbbtanuláshoz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük, kedves vagy! Remélem lesz eredménye a sok tanulásnak.

      Törlés
  2. Csodásak lettek a torták! Isten éltesse a fiadat!

    VálaszTörlés
  3. Nem az egyszerű kategóriába tartozik az Eszterházy torta, de nagyon finom! ügyes voltál! Boldog születésnapot az ünnepeltnek, biztos nagyon örült a szeretettel készített tortának (is) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Vicuska! Ő is elég édesszájú, tehát örült neki. A torta sütése macerásabb volt mintha csak egy-két piskótalapot kellett volna sütni és azt megtölteni krémmel. De ettől függetlenül nem is volt olyan nehéz megcsinálni. Én is mindig örülök, ha valami jól sikerül!

      Törlés
  4. Csodaszép lett a tortád, és nagyon fincsi is lehet! :) Isten éltesse a fiadat erőben, egészségben, további sok sikert az egyetemen! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hankka! Felnőnek a gyerekek, mi pedig csakis fiatalodunk. Olyan fura, hogy már 25 éves fiam van.

      Törlés