piroskonyha |
piroskonyha |
50 dkg liszt
20 dkg zsír
12,5 dkg margarín
2,5 dkg élesztő
1 tojássárgája
1 dl tej
1 nagy teáskanál só
A lisztet a zsírral és a margarinnal összemorzsoljuk.
Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk, és hozzáadjuk a liszthez.
Hozzáadjuk még a tojássárgáját és a sót.
Sima tésztát készítünk.
Recept szerint készítettem és az azt ajánlotta, hogy este készítsem és egy éjszakára tegyem hűtőbe.
Így tettem.
Másnap kinyújtottam, kiszaggattam a legkisebb pogácsaszaggatóval. Készítettem kocka és holdacska alakút is.
Tetejét lekentem felvert tojással és köménymaggal, szezámmaggal és mákkal díszítettem.
Előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem.
Természetesen rögtön megkóstoltam és akkor rádöbbentem, hogy ez gyermekkorom pogácsája.
Anyukám is zsírral csinálta a pogácsát régen-régen. Ma már ő is margarinnal készíti, de jó 30 éve bizony zsírral sütött.
Teljesen más a tészta állaga sütés után. A zsírral sütött pogácsa még másnap is omlós.
Aki még nem evett ilyet próbálja ki és kóstolja meg.
Megéri!!!!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése