https://egy.hu/gasztro/a-tokeletes-unnepi-fank-106725
Szabadfi Szabolcs receptje.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg narancsos cukor
- 3 tojássárgája
- 1 tk só
- 0,5 dl rum
- 6 dkg szobahőmérsékletű vaj
- A sütéshez 1 liter olaj
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű tejben elmorzsoljuk az élesztőt, és a kezünk segítségével jól elkeverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a narancsos cukrot és a lisztet. A rumot és a sót úgy öntjük bele, hogy közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel. Ha a tészta kezd összeállni, jöhet hozzá a szobahőmérsékletű vaj. Ezután az egészet simára, „selyem” felületűre dagasztjuk. Nagyon fontos, hogy tökéletesen kidolgozzuk a tésztát. Ha elkészültünk, a tésztát meleg, huzatmentes konyhában hagyjuk kelni kb. 50 percig. Ha már szép buborékos, elkezdünk vele dolgozni. 10-12 darabra osztjuk (kb. 70 g-os részekre), majd meggömbölyítjük, és letakarva kb. 15 percig pihentetjük. Ezután, ha a tészta engedi, akkor elkezdjük a formázást. A gömbjeinket egyenként kilapítjuk a kezünk segítségével, majd felcsavarjuk, mint amikor kenyeret formázunk. Ezután a hosszúkás tésztadarabokat a tenyerünk segítségével egyenletes vastagságú hurkákra sodorjuk. A virágformához a tésztaszálat meghurkoljuk, az alul kilógó véget felhúzzuk, és hozzácsípjük a másik tésztavéghez. (A pontos formázást, a műsort visszanézve sajátíthatod el könnyedén.)
Ha elkészültünk a formázással, egy lisztezett deszkára rakjuk a fánkokat, és letakarva, meleg helyen még kb. 40 percig kelni hagyjuk. A kelesztés utolsó 5 percében levehetjük róluk a takarást, hogy képződhessen egy kis bőr a felületükre, így szép fényesek lesznek sülés után.
170 fokon sütöttem egy percig fedő alatt a"bőrös" felével, majd megfordítottam és ismét egy perc sütés!!
Nagyon jó recept!!!!
Piroska
Nagyon szép fánkokat sütöttél! :-)
VálaszTörlés