Végre elkészült a képviselőfánkom. Amilyen nehezen fogtam neki, olyan könnyű volt. Már régen kinéztem Ildikónál ezt a receptet, de mindig csak halogattam az elkészítését. De mivel itt a farsangi szezon, gondoltam, hogy most van itt az ideje, hogy nekifogjak.
20 dkg olaj
20 dkg víz
20 dkg liszt
csipet só
csipet cukor
7 db kis tojás
3 cs. vaníliás pudingpor
1,5 dl víz
1,5 dl víz
7,5 dl tej
6 lapos ek. kristálycukor
5 tojásfehérje
2 ek. kristálycukor
5 tojásfehérje
2 ek. kristálycukor
3 dl tejszín
2 ek. porcukor, ha cukrozatlan a tejszín
1 cs. habfix
1 cs. habfix
Ebből a mennyiségből 27 db nagy fánk készült el.
Legközelebb én ennek a mennyiségnek csak a feléből fogom csinálni, mert ez túl sok nekünk.
Viszont!
Azt írta, Ildikó a blogján, hogy töltetlen állapotban le lehet fagyasztani. Ezt fogom most csinálni, 10 db a fagyasztóba kerül pillanatokon belül.
Az égetett tészta készítése:
Amikor hozzákezdtem a tésztához, már ekkor bekapcsoltam a gázsütőt és 8-as fokozatra vettem.
A vizet és az olajt felmelegítettem, nem forraltam.
Hozzáadtam a lisztet, a csipet sót és a cukrot.
Ezt addig főzzük, amíg sűrű nem lesz és elválik az edény falától. Én most 8percig főztem és közben persze állandóan kevertem, hogy le ne égjen.
Ezután áttettem egy tálba és egyenként hozzáadtam a tojásokat. Minden egyes tojást géppel elkevertem a tésztában. Az változó lehet, hogy mennyi tojást vesz fel a tészta, most én 7 kis tojást tettem hozzá.
Amikor a tészta szép sima, egynemű akkor már jó. Ha még szemcsés az állaga akkor még kell bele tojás.
Itt még szemcsés..... |
.....itt azonban már sima a tészta. |
4-5 kört nyomtam a habzsákból, így lett 27 db nagy fánk.
Hagyjunk távolságot a kinyomott tészta között, mert a sütés közben igencsak megnőnek.
Az égetett tésztát két lépésben kell sütni.
Először 15 percig kell sütni a gázsütő 8-os fokozatán.
Ezután szinten 15 percig 4-es fokozaton.
Ezzel a módszerrel a fánkok szép nagyok lesznek és nem fognak összeesni amikor kivesszük a sütőből.
A pudingport simára kevertem a cukorral és a vízzel. Majd felengedtem a tejjel és sűrűre
főztem.
A tojásfehérjéket akkorra a cukorral felvertem. Hozzáöntöttem a meleg pudinghoz és tovább főztem még 4-5 percig.
A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá vertem.
A fánkok töltése már igazán kellemes feladat.
A fánkok tetejét levágtam és megtöltöttem pudinggal. Ennek a tetejére került a tejszínhab és erre rátettem a levágott tetőt amit megporcukroztam.
Csak bátorítani tudok mindenkit, hogy próbálja ki ezt a fánkot.
Facebook oldalamhoz ITT csatlakozhattok.
Jó sütögetést kívánok mindenkinek!
Szép!!
VálaszTörlésM.-né Évi
Köszönöm szépen! Igyekeztem.
Törlés