Túrós "koszorú" |
Karácsony közeledtével sok játék kering a gasztro bloggerek között.
Ez a kelt túrós kalács is ez ilyen alkalomra készült.
Koszorúnak indult, de olyan jó lett a kelt tészta, hogy összekelt. Aminek végül is örülök. Ha kuglóf formában sütöm akkor lett volna az igazi, de én most egy kerek tortaformába tettem bele. Ez azonban az ízén semmit sem változtatott.
A blogról a otellós-túrós koszorút választottam. Kelt tészta, szőlős túró töltelékkel.
Szőlő helyett csokilencsét használtam.
A kelt tésztát én a szokásos kelt tészta receptem szerint készítettem el. Nekem ez nagyon bejött, ezért nem is akarok változtatni rajta.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 dkg élesztő
1,25 dl tej
1 ek. tejföl
1 tojássárgája
1,5 ek. kristálycukor
2 dkg margarin
csipet só
A többi hozzávalókkal együtt elkészítettem a tésztát.
Kiraktam a táblára, letakartam konyharuhával és a duplájára kelesztettem.
Egy kicsit átgyúrtam.
Kinyújtottam, és a tölteléket rákentem.
Töltelék:
35 kg tehéntúró
3 ek. kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
2 kisebb tojás
2 ek. csokilencse
Feltekertem, és a kerek tortaformába tettem, amit előtte olajjal kikentem. Ekkor még koszorú volt, de már tudtam, hogy ez össze fog kelni.
Egy órát kelesztettem, és akkorra már nem volt koszorú!
Egy kis tojást felvertem, megkentem vele a tésztát amit végül villával megszurkáltam.
A gázsütő 4-es, 5-ös fokozatán 45 percig sütöttem.
Jó étvágyat!
Köszönöm, hogy játszol velem :)
VálaszTörlésNagyon guszta a kalács !
Ó, köszönöm. Én most nem vagyok elégedett a küllemével, de az íze nagyon jó!
Törlés