2013. november 9., szombat

VIRÁG, FENYŐFA POGÁCSA

Pogácsát akartam sütni, de valami újra vágytam.
A hozzávalók ugyanazok, de a forma miatt teljesen úgy lehet érezni mintha az íze is más lenne. Hiába a változatosság gyönyörködtet, és az ízeket is megváltoztatja.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg margarín
2,5 dkg élesztő, pici cukor
1 dl tej
2 tojássárgája
2 tk. só
kb. 1 dl tejföl

1 tojásfehérje a teteje kenéséhez, a másik ment a fagyasztóba

Az élesztőt a cukros tejben felfuttatom.
A lisztben a margarint elmorzsolom és a többi hozzávalókkal elkészítem a tésztát.
Letakarom és  kelesztem legalább egy fél óráig.

A tésztát vékonyabbra nyújtottam mint amikor pogácsát szaggatok belőle.
A virágokat a tepsibe raktam, amibe előtte sütőpapírt tettem. Most is kelesztettem egy kicsit.
Felvert tojásfehérjével megkentem a tetejét és lenmaggal megszórtam.

A gázsütő 5-ös fokozatán kb. 20 perc alatt megsütöttem.


Karácsonykor fenyőfa alakú pogácsákat készítettem, köménymaggal megszórva a tetejét.


Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon helyeskék lettek, jó ötlet volt változtatni a formáján! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy kis változatosság tényleg jól jön. Legközelebb vastagabbra hagyom és akkor tényleg pogácsa lesz!!

      Törlés