2014. június 29., vasárnap

PÁROLT KÁPOSZTA




A mai ebéd egészben sült tarja, főtt burgonya és párolt káposzta.
Szeretjük a káposztát minden formában. Ehhez a húshoz pedig  a párolt káposzta illett.

1 kg savanyú káposzta
1 lapos ek. kristálycukor
olaj, nem mértem, de talán 1 dl
őrölt kömény
pici ecet

A savanyú káposztát két vízben alaposan kiáztattam, mert nagyon savanyú volt.
A cukrot a lábasban felolvasztottam, karamellizáltam.
Erre tettem a kinyomott káposztát, olajat, köményt és pirítani kezdtem.
Gyakran kell kavargatni, mert odaéghet.
A végén egy kevés ecetet öntöttem rá és átpirítottam azzal is.

Jó étvágyat!

DARÁLT HÚSOS LEVES SOK ZÖLDSÉGGEL


Már régen ki akartam próbálni ezt a levest. A munkahelyen már sokat beszéltünk róla, de valahogy mindig kimaradt a sorból.
De ezután biztos, hogy többször meg fogom főzni, mert nagyon finom.  Sok zöldség van benne, ezért nem a húsleveshez hasonlít az íze hanem inkább a zöldségleveséhez.

Amikor nincs sok időnk akkor ezt a levest csak ajánlani tudom. Míg a húslevest órákig főzzük, addig ez maximum másfél óra alatt készen van.

30 dkg darált sertéshús
1 db nagy sárgarépa
1 db nagy petrezselyemgyökér
3 dl-es pohárnyi zöldborsó
1/2 db karalábé
1 fej vöröshagyma
1 db kis tv paprika
só, delikát, őrölt bors, fűszerpaprika ízlés szerint

levesbetétként tészta

A zöldségeket megpucoltam. A sárgarépát és a gyökeret felkarikáztam. A többi zöldséget egészben hagytam.
Többször megmostam, sóztam és felöntöttem vízzel.
Amikor felforrt a zöldségtől keletkezett habot leszedtem a leves tetejéről és főztem kb. egy órát.
Ezt követően belecsipkedtem a darált húst.
Fűszereztem és főztem még fél órát.

Közben kifőztem a levesbetétet. Most is az anyósom által készített csigatésztára esett a választás.


 Jó étvágyat!



ANYUKÁM NÉVNAPJA

Névnapi köszöntés
Június 28. Irén névnap
Ma köszöntöttem az én drága anyukámat névnapja alkalmából.
Legyen még sok-sok év amikor köszönteni tudom őt!









A virágoskertje tele van szebbnél szebb rózsával.

2014. június 28., szombat

SÓSKAKRÉMLEVES


Már nem az első adag sóskát szedtem a kertből, de eddig csak sóskamártást készítettem belőle.
Most úgy gondoltam, hogy ez lesz a szombati leves.


Ugyanúgy készült mint a mártás, csak több tejjel és így természetesen hígabb lett.
A másik változás, hogy botmixerrel krémesítettem a levest.
Sóskamártás
Jó étvágyat!

TÚRÓTORTA


Tegnap megsütöttem a piskótát, így ma már nem tartott sokáig a torta elkészítése.
4 tojásból piskótát készítettem és tejszínes-túrós krémmel megtöltöttem. Kidíszítettem és már mehetett is a hűtőbe.

17cm-es kerek tortaforma.

4 tojás
8 dkg kristálycukor
8 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor

A gázsütőmet 6-os fokozatra állítottam, hadd melegedjen elő amíg a piskóta habja elkészül.
A tojásokból és a cukorból kemény habot vertem.
A sütőport elkevertem a liszttel és apránként óvatosan a habba kevertem.
Sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába öntöttem és 35 percig sütöttem.
Amikor betettem a habot a sütőbe akkor levettem a gázt 4-es fokozatra, és nem nyitogattam a sütő ajtaját. 25 perc után néztem be, hogy nem-e sült nagyon a teteje, de szép volt nem égett meg.

Egy egész éjszaka pihent a kisült piskóta, így sokkal szebben ketté lehetett vágni.

25 dkg túró
7 dkg porcukor
3 dl habtejszín, még mindig hulala???!!!!
1 cs. habfixáló
1 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola

A túrót villával összetörtem, belekevertem a porcukrot, a reszelt citrom héjat és a mazsolát.
A tejszínt egy kicsit felvertem. Beleszórtam a habfixálót és azzal együtt megfelelő keménységű habot csináltam.
A túróval óvatosan összekevertem a tejszínhab 80%-át. A maradék kell majd a díszítéshez.

A kettévágott piskóta felső részét beletettem a kapcsos tortaforma aljába. Rásimítottam a tölteléket és ráhelyeztem a másik fél piskótát.
Megnyomkodtam és betettem a hűtőbe egy órára.
Ezután körbevágtam  a tortaformát és leemeltem róla a karimát.
A maradék tejszínhabbal körbekentem a szélet.
A habzsák segítségével kidíszítettem, tettem rá ehető gyöngyöt és a közepébe meggylekvárt.
Ismét hűtőbe tettem.


 Most pedig már csak arra vár, hogy mikor kóstoljuk meg!

Megkóstoltuk, meggylekvárral ......


Jó étvágya!t

2014. június 26., csütörtök

CSIRKEPÖRKÖLT

A csirkehúst szinte mindenki szereti. Nagyon sokféle képen el lehet készíteni.  Azt mondják sokkal egészségesebb mint a vörös húsok. Én is előnyben részesítem a marhahússal vagy a többi húsokkal szemben.
A csirkecombnak is az alsó részét szeretem, szerintem finomabb, puhább  a hús rajta.
A legáltalánosabb a pörkölt amit szoktam belőle csinálni.

10 db alsó csirkecomb
2 db vöröshagyma
2 ek. zsír
1 nagy paradicsom
1 paprika
őrölt bors, fűszerpaprika, só ízlés szerint

A húst több vízben alaposan megmosom, megtisztítom.
A zsírt felolvasztom.
A vöröshagymát megpucolom, felkockázom és a zsírban üvegesre pirítom.
A fűszerpaprikát beleteszem.  Előtte azonban  leveszem a tűzről és egy pici vizet öntök alá, hogy ne égjen  meg, ne legyen keserű a paprika.
Belerakom a húst, fűszerezem és kb. egy óra alatt elkészül a pörkölt.

Úgy szoktam készíteni, hogy sok hagymás zaftja legyen, hiszen a körethez kell.


Jó étvágyat!



2014. június 24., kedd

KAKUKKFŰ

A kakukkfűről szóló leírás innen származik:  http://hu.wikipedia.org/wiki/Kakukkf%C5%B1

A kakukkfű több, egyaránt a Thymus nemzetségbe tartozó, örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő fűszer- és gyógynövényfaj összefoglaló neve. Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor.
Már az egyiptomiak és a görögök is használták, de ma már minden konyhában nélkülözhetetlen. Különösen a franciák és bolgárok kedvelik.

Megjelenése, élőhelye

Szárazságtűrő, fényigényes. Egyes fajok 20–50 cm hosszúra növő hajtásai elfekvők, mások félgömb alakú bokrokká fejlődnek. A hajtások elágazók, a fekvő részeken legyökeresednek. Virágos hajtásain átellenesen helyezkednek el elliptikus levelei. Apró, ajakos, egyes fajokon lilás rózsaszínű, másokon rózsavörös virágai az ágak végén nyílnak. Magja nagyon apró.

Fajai

Párnás kakukkfű
Egész Európában előfordul. Magyarországon főleg a mészkőhegységekben és a szárazabb, füves réteken nő, de a kertekben termesztett kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) is könnyen elvadulhat. Jellegzetes illatát követve a réteken, erdők szélén könnyen megtalálhatjuk.
A párnás kakukkfű (Thymus caespititius) lazán párnás félcserje, vékony, fás szárain apró, szőrös, középzöld levelekkel. Kicsiny, halvány lilásrózsaszín virágai nyáron nyílnak rövid fürtökben, tömött örvökben.
A fénylő kakukkfű (Thymus carnosus) védett elhelyezést kíván.
A citromillatú kakukkfű (Thymus citriodorus) mintegy 10 cm-esre növő, terjeszkedő törpecserje. Jól bírja a hideget, fagyot. Aranysárga levelei aprók, tojás vagy kerekdedek, összedörzsölve rendkívül illatosak.
  • Mezei kakukkfű (Thymus serphyllum) - további nevei: keskenylevelű kakukkfű, északi kakukkfű, vadkakukkfű; mint gyűjtött gyógynövényt, Magyarországon ezen a néven foglalják össze az alábbi hazánkban honos kisfajokat:
  • Hegyi kakukkfű (Thymus pulegioides),
  • Korai kakukkfű (Thymus praecox),
  • Homoki kakukkfű (Thymus degenianus).[1]

Termesztése

A legjobban a tápdús, közömbös kémhatású talajkeverékekben fejlődik. Sziklakertekben, rézsűkön, kővályúkban, tipegők közt és kőfalakon is nevelhetjük. Napfényt, nedves, de jó vízvezető talajt kíván. Télálló. Magvetéssel, félfás dugványozással és tőosztással egyaránt szaporítható. Magját tavasztól nyár közepéig vethetjük pohárba vagy más, kisebb edénybe, 0,3–0,5 cm mélyre. Egy gramm magból 400–500, 5–8 cm-es palántát nevelhetünk; ezek gyökereztetésére a május-júniusban szedett, 8–10 cm-es, alsó részükön fásodó hajtások a legalkalmasabbak. A palántákat 20 cm tőtávolságra ültetjük.
Tőosztással a legjobban márciusban vagy szeptemberben szaporíthatjuk.
A legjobb fűszert vagy gyógytea-alapanyagot (herbát) a virágzáskor szedett hajtásokból kaphatjuk. Hajtásait mindig a fás részek fölött vágjuk le; itt vágás után újra hajt, így egy évben többször is vágható. A virágos-leveles hajtásokat szárítjuk, morzsoljuk, majd a szárrészektől aromaőrző csomagolásban tároljuk.

Felhasználása

kakukkfű virága
Vágva és morzsolva forgalmazzák.
Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak.

Leggyakoribb alkalmazásai

  • Nehezebben emészthető leveseknél: bab, borsó, burgonya, paradicsom, hal, káposzta, burgonyafőzelékben,
  • salátáknál: burgonya, zeller, paradicsom, paprika,
  • sültekhez: baromfi-, marha- stb.,
  • vadas ételekhez,
  • töltött káposzta,
  • véres és májas hurka, kolbászok, májkeverékek,
  • halételek,
  • körözöttek,
  • növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél.
Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle. Használja a konzervipar is. A bouquet garni fűszerkeverék meghatározó alapanyaga. Különleges ínyencfalat a kakukkfüves nyúlpecsenye.

Gyógyhatása

Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.