Süssünk-főzzünk együtt!
....és a mindennapok történései.
2024. május 3., péntek
Túrógombóc
2024. március 13., szerda
Aranygaluska
"A tészta összetétele
BL55 Finomliszt: 350g
Friss élesztő: 17g, vagy szárított élesztő: 5g
Só: 3g
Cukor: 32g
Vaníliás cukor: 1 tasak (8g)
Vaj/Margarin: 39g
Tojás: 1db
Citromlé: kis facsarás
Tej: 170ml
Dió keverék recept
Darált dió: 100g
Cukor: 35g
Reszelt citrom héja: ízlés szerint
Szükséges még kevés olvasztott vaj a locsoláshoz
Az elkészítés menete:
1. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadagolásával
2. Tésztaérés: 45 perc
3. Formai kialakítás a videón bemutatott módon
4. Kelesztés: 30-40 perc
5. Sütés: 220C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 190C°-ra csökkenteni és így sütni 30-35 percen át."
Gázsütőben sütöttem. 6-os fokozaton előmelegítettem. Amikor sütőbe tettem a tésztát levettem 4,5 fokozatra. 35 percet sütöttem.
Piroska
2023. augusztus 13., vasárnap
Sajtos tallér
Régen szerettem volna már egy tallér sütőt, most megvásároltam és ki is próbáltam.
50 dkg liszt
1 kk. szódabikarbóna
1 tk. egész kömény
12 dkg margarin
15 dkg reszelt trappista sajt
2 kk. só
25 dkg tejföl
140 db vékony, ropogós tallérokat sütöttem.
Piroska
2023. április 15., szombat
Vegán almás palacsinta
A 34. Blogkóstolóra készült ez a palacsinta.
Évekkel ezelőtt indult el ez a játék és akkor nagyon aktívak voltunk.
Nagyon szerettem, hogy jobban megismerhettük egymást. Én azóta is jó szívvel emlékszem mindenkire!!!
A mostani játékra jelentkezők is ismerősök, hiszen gyakran nézelődök a csoportban, ritkán még bejegyzést is írok!!!!
A tepszi.hu oldalról kellett most választanom. Ez egy "mentes" oldal.
Igaz mi nem így étkezünk, de azért tudtam választani a receptek közül.
Az eredeti recepten annyit változtattam, hogy zabpehelyliszt került a palacsintába. Negyedannyi édesítő volt itthon, hiszen azt gyakran használom.
Az eredeti recept:
Hozzávalók: 15 dkg csicseriborsó liszt, 5 dkg köles liszt, 2 dkg sütőpor, egy csipet fekete Himalája só, ízlés szerint édesítő én 3 dkg negyedannyi édesítőt tettem bele, víz, 2 db savanykás zöld alma
Az almát meghámoztam (a héjából készültek a rózsák a tányérra 🙂 ), nagy lyukú reszelőn lereszeltem. A liszteket összekevertem, beleszórtam a többi hozzávalót és annyi vízzel öntöttem fel, hogy egy sűrű palacsintatésztát kapjak. Belekevertem az almát és már sütöttem is.
Tapadásmentes serpenyőbe kanállal adagolom, egy evőkanál, hagyom, hogy kissé szétterüljön. Amikor lukacskák jelennek meg a felületén megfordítom.
Fahéjas por eritrittel vagy ízlés szerint cukorral, édesítővel tálalható.
Remélem folytatódik majd a játék és új tagok is jelentkeznek!!!
Piroska
2022. július 31., vasárnap
Máglyrakás
20 × 20 üvegtál-ban készült.
6 szelet foszlós kalács
4 dl tej, 3 tojás sárgája, 5 dkg porcukor
Lekvár
3 db alma
3 ek méz, 4 dkg vaj, fahéj,
3 tojás fehérje, 2 ek porcukor
A tojássárgáját a cukorral felhabosítom, majd hozzáadom a tejet. Ebbe beleáztatom a kalács felét és az edény aljára rakom.
Megkentem lekvárral.
A vajat a mézzel összeolvasztottam, a fahéjat belekavartam. Az almát meghámoztam, apró kockára vágtam és megpároltam a mézes vajban.A párolt almát a lekvárral megkent kalácsra tettem.
A megmaradt kalácsot is beáztattam és az almára raktam.
6-os fokozaton előmelegített gázsütőben 20 percig elősütöttem.
A tojásfehérjéből a porcukorral habot vertem és a tetejére halmoztam.
Visszatettem a sütőbe és addig sütöttem amíg megpirult a hab.
Piroska
2022. július 17., vasárnap
Meggyes piskóta
5 tojást 5ek cukorral habosra kevertem.
5 ek lisztet 1/2 csomag sütőporral több részletben hozzáadtam.
A tepsibe szilikonos sütőpapìrt tettem és arra öntöttem a masszát.
Előmelegített gázsütőben 3o perc alatt megsütöttem az 5-ös fokozaton.
Lehúztam róla a sütőpapírt és rácson hagytam kihűlni.
Piroska
2022. június 26., vasárnap
Gyümölcsös piskóta, Váncza recept alapján
Elérkezett a gyümölcsszezon!
Találtam egy Váncza receptet, gondoltam kipróbálom.
Ez eddig a legjobb!!!!!
Annyit változtattam rajta, hogy tettem hozzá még 3 evőkanál natúr joghurtot.
Jó étvágyat!
Piroska