Blini, az orosz palacsinta. Ebből van édes és sós változat.
Az édes palacsintákat mi tarkedlinek hívjuk, de már nem is tudom, hogy mikor ettem utoljára.
Sósat viszont még nem csináltam.
A munkahelyemen vendégek jöttek és ez volt a köret, de ott cukkinit használtunk hozzá.
Burgonyás változatot itt találtam, de a receptet nem követtem. Nagyon finom volt, ezért úgy gondoltam, hogy itthon is elkészítem.
Lehet, hogy ez nem egy eredeti recept, de nekünk nagyon ízlett ez a burgonyás változat.
10 dkg főtt, áttört burgonya
5 dkg liszt
1 egész tojás
1 kk. só
2 ek. tejföl
1 kk. sütőpor
1 cikk fokhagyma
1 cikk fokhagyma
metélőhagyma
őrölt bors
A burgonyát megfőztem, burgonyanyomón áttörtem.
A metélőhagymát apróra vágtam.
A többi hozzávalókkal együtt egy galuska tésztától hígabb tésztát készítettem.
Hagytam állni egy ideig.
Palacsintasütőbe egy kevés olajat öntöttem, de állítólag vajat kellett volna. Van külön tarkedlisütőnk is, de az most anyuéknál volt. Palacsintasütő és van benne 3 vagy 4 kis mélyedés, amiben szép kerek bliniket lehet sütni.
Egy evőkanálnyi halmokat tettem az sütőbe és egy kicsit ellapítottam. 4 db-ot tudtam egyszerre kisütni.
Ebből a mennyiségből 10 db lett.
Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, mert nagyon ízletes.
Jó étvágyat!
az édes változatát nagyon szeretem :)) nagymamám orosz és tőle én "álágyé"-ként ismertem meg.:) de persze mindenhol máshogy hívják ^^
VálaszTörlésjó látni, hogy valaki még nézelődik az orosz konyhában :3
Panka!
TörlésAz édes változatot gyerekkoromban sokszor ettem, szeretem is.
A sós változatot próbáld ki, nagyon finom.
Örülök, hogy ismerős volt az édes változat, ami nálunk tarkedli, nálatok álágyé!
Nem véletlenül olyan népeszerüek a blinik! Olyan tarkedli sütőt szívesen beszereznék én is a konyhámba :)
VálaszTörlésCsak az a baj, hogy az enyém már régi, és ezért nem teflon vagy kerámia. De a tescóban láttam teflont nem is olyan régen.
Törlés