2014. augusztus 9., szombat

SZEDRES CLAFOUTIS


Ismét egy számomra kimondhatatlan nevű pite.
Clafoutis  /ejtsd: klafuti/ , mint innen megtudtam egy francia tejes pite sok-sok gyümölccsel.
Nem túl édes, tehát aki édesebben szeretné akkor a megadott mennyiségű cukortól többet tegyen bele.

50 dkg szeder
3 tojás
10 dkg kristálycukor
2 cs. vaníliás cukor
13 dkg liszt
1,5 dl tej
1,5 dl 30%-os habtejszín
csipet só

vaj, a tepsi kikenéséhez


A szedret megmostam, papírtörlővel leitattam róla a vizet és összekevertem 5 dkg kristálycukorral.
A többi hozzávalókból palacsintaszerű tésztát készítünk.


A szedret beletesszük a tepsi aljába. Most egy 18 x 25 cm-es üvegtepsit választottam, amit ki kellett volna kenni vajjal. De elfelejtettem, máskor majd jobban odafigyelek!!
Ráöntöttem a palacsintatésztát ami szépen beborította.



Előmelegített gázsütőben 40 percig sütöttem 4-es 5-ös fokozaton.
Amikor már láthatóan megsült akkor hagyjuk a tepsiben kihűlni. Nekem ez nem sikerült, mert még melegen felkockáztam, megporcukroztam a tetejét és megkóstoltam.
Mivel nem kentem ki vajjal a tepsit, ezért jobban megpirult az oldala mint ahogy kellett volna.
De a sok gyümölcstől nagyon-nagyon finom volt.
És a másik csoda, hogy a szeder feljött a tetejére!


Jó étvágyat!




2014. augusztus 3., vasárnap

SÜTŐBEN PIRÍTOTT BURGONYA

A mai ebéd csirkemell nyárson, pirított burgonya és tzatziki.

A burgonya a kedvenc köretünk. Sokféle képen el lehet készíteni.

A burgonyát meghámoztam, nagy kockákra vágtam.
Sós vízben megfőztem.
Egy tepsibe zsírt  olvasztottam amibe sót, borsot és delikátot tettem. De tehetünk bele bármilyen fűszert, rozmaringot, kakukkfüvet.
A főtt burgonyát ebbe beleforgattam és az előmelegített sütőben megpirítottam.

Jó étvágyat.

CSIRKEMELL NYÁRSON


Egy könnyű vasárnapi ebéd.
Már régóta készültem rá, hogy a csirkemellet grillezem.

Van egy elektromos grillem /Fagor/, én inkább sütőlapnak hívom.
Ezen sült ez a finomság.



A csirkemellet felcsíkoztam.
Összekevertem egy tálban a fűszereket, delikátot, borsot, szárnyas fűszerkeveréket.
Öntöttem hozzá olajat és ebbe megforgattam a hús szeleteket.
Hagytam egy kis ideig pácolódni és feltűztem a fémnyársra, amiket a férjem csinált nekem.





A sütőlapot felmelegítettem 3-as fokozaton és rátettem a nyársakat.
A csirkemell gyorsan megsül, de ezen kellett neki legalább 20-30 perc.

Jó étvágyat!



TZATZIKI


A vasárnapi ebédhez a görög eredetű tzatzikit választottam, amit Biankánál láttam meg.
5 perc alatt elkészíthető és behűtve nagyon finom.

Másfél db uborkát megpucoltam és lereszeltem a négyoldalú reszelőn, amin az almát is szoktam.
Beztam és  kis idő múlva kinyomtam a levét.
A natur joghurtot, amely 3,3dl volt  sóztam, borsoztam és  belereszeltem 2 cikk fokhagymát és az uborkához kevertem.
Adtam még hozzá egy pici frissen vágott kaprot. Ez már nem kellett volna hozzá, de én szeretem az ízét a kapornak.

Jó étvágyat!

2014. augusztus 2., szombat

GALETTE - ÉDES VÁLTOZAT


Az előző bejegyzés is ezt a receptet tartalmazza csak sós változatban.
Ahogy ott leírtam négyfelé vágtam a tésztát és kettő sós, kettő édes pite lett belőle.
Nekem a sós jobban ízlett.

Ha 4 db pitét akarok készíteni akkor a hozzávalók mennyisége a következő:

25 dkg liszt
13 dkg vaj
2 ek. tejföl
csipet só

25 dkg túró
3 ek. kristálycukor
1 tojás 
1 tojás sárgája
3 dkg mazsola
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1  őszibarack

1 tojás fehérje a kenéshez

A lisztet átszitáltam és a vajat elmorzsoltam benne, majd a tejföllel összeállítottam a tésztát.
Négy felé vágtam a tésztát.
Kettő sós és kettő édes pitét sütöttem.

Kör alakúra kinyújtottam a tésztát.
A bekevert túrót megfeleztem és rákentem a tésztára, ügyelve, hogy a szélére ne kerüljön.
Az egyikre rácikkeztem a barackot.
A széleit visszahajtottam és összecsipkedtem ahol szükséges volt.
Lekentem a szélét tojással és már ment a sütőbe ahol 10-15 perc alatt megsült.





 









Jó étvágyat!

GALETTE - SÓS VÁLTOZAT


Galette. Utána olvastam , hogy mit is takar ez a név.

Felül nyitott omlós francia pite, ami hasonlít a pizzára, de omlós tésztája van.
Lisztből és vajból készül amit vízzel, joghurttal, tejszínnel vagy tojássárgájával állítunk össze.
Variálhatjuk a tészta összetételét. Fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet is használhatunk. De az édes változatnál  tehetünk hozzá darált mandulát, vagy fűszerekkel is gazdagíthatjuk.

Az ötletadó Gabi volt!

Most sós változatot készítettem.

25 dkg liszt
12 dkg vaj
2 ek. tejföl
csipet só

5 dkg trappista sajtkrém
5 dkg bacon
2 szelet sonka
4 db koktélpardicsom
1 zöldhagyma
erős zöldpaprika

 1 tojás fehérje, a szélei megkenéséhez

A lisztben elmorzsoltam a vajat és a tejföllel összeállítottam a tésztát.
Hűtőbe tettem és addig elkészítettem a feltétet.
A szalonnát felkockáztam. A zöldségeket felkarikáztam.

A tésztát négy részre vágtam és négy kör alakot nyújtottam.
Kettő sós, kettő édes változatban készült.

Megkentem sajtkrémmel, de a szélét üresen hagytam.
Rápakoltam a feltétet.
A széleit visszahajtottam, összecsipkedtem és megkentem tojással.


 



10-15 perc alatt megsütöttem 180 fokon.

Jó étvágyat!







2014. augusztus 1., péntek

BACONOS - SONKÁS TOJÁS


Nem sok tojást eszem. De ha nem dolgozom akkor szoktam magamnak készíteni.

Gyorsan elkészült ez a finomság is.

A bacont apró kockákra vágtam és kiolvasztottam. Amikor már megpirult akkor belecsipkedtem
2 szelet sonkát. A tojásokat egészben ráütöttem és közepes lángon sütöttem.
Szeretem ha a sárgája nem teljesen kemény.
Így az alja már kemény volt, de a tetején még remegős volt.
Nem sóztam, mert a szalonna sós volt, nekem az elég volt.

Jó étvágyat!