2016. június 11., szombat

EPERDZSEMES KIFLIK



Az idén is mint minden évben készült az eperrel kezdtem el a dzsemfőzést.
A tavalyi is nagyon gyorsan elfogyott,  -megelőzte a sárgabarackdzsemet is-  ezért ma meg is kezdtem egy kis üveggel az idei főzésből.
Juditkánál ismét találtam egy receptet, amit úgy gondoltam, hogy meg kell csinálnom.

Akkor lássuk!

30 dkg liszt
7 dkg porcukor
csipet só
2 dkg élesztő
kb. 1,5 dl langyos tej
6 dkg lágy vaj+2 dkg a lekenéshez
1 tojás sárgája

kb. 1,5 dl eperdzsem

1 tojásfehérje a lekenéshez
kristálycukor a sütés előtti megszóráshoz, amit most elfelejtettem
mandulaszeletek

A langyos cukros tejben felfuttattam az élesztőt.
A lisztet és a porcukrot átszitáltam, hozzáöntöttem a felfuttatott élesztőt. Elkezdtem dagasztani géppel, majd a tojás és a só következett, utána pedig a vaj, amit meglágyítottam a micróban.
Addig hagytam dagasztani amíg szép sima tésztát nem kaptam.

Most a tej mennyiségét is eltaláltam, nem kellett hozzá tenni egy picit sem. De ugye ezt mindig figyelni kell dagasztás közben, mert lehet, hogy kell még hozzá vagy egy kis tej, vagy egy kis liszt.

A kidolgozott tésztát kitettem a szilikonlapra és kb. fél órát hagytam keleszteni.

Kinyújtottam, lekentem olvasztott vajjal, pizzavágóval háromszögeket vágtam belőle. Vonalzóval lemértem, hogy a háromszög rövidebb oldala 7 cm legyen.


Minden háromszögre egy kiskanál dzsemet raktam és onnan kezdve feltekertem.
Ameddig bemelegedett a gázsütő addig ismét kelt a tepsiben. Akkor lekentem a felvert tojásfehérjével még a tésztából kibújkáló dzsemet is. Lehet, hogy ezért, de nem sok folyt ki a kiflikből.
A tetejét megszórtam mandulaszeletekkel.


15 perc alatt, 190 fokon szép pirosra megsültek a kiflik, amik nagyon finomak lettek.
Amikor lekentem a tojásfehérjével akkor még kristálycukorral meg kell szórni, de ez most nekem kimaradt. Majd legközelebb!!!!




Jó étvágyat kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése