2015. június 27., szombat
RIBIZLIS MANNA
Ezt a sütit tényleg bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni.
A múlt héten cseresznyével sütöttem meg.
Most már érik a ribizli és gondoltam ezzel is elkészítem.
Először leszedtem a ribizlit, leszáraztam, megmostam és hagytam, hogy száradjon.
Hozzákezdtem a tésztához.
5 tojás
25 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
20 dkg vaj
2 dl tej vagy tejszín
25 dkg liszt
1 cs. sütőpor
2 dl tejszín
ribizli
A tojássárgáját a cukorral habosra vertem a robotgéppel.
Hozzáadtam a lágy vajat és apránként a langyos tejet.
A lisztet átszitáltam és a sütőporral együtt belekevertem a masszába.
A tojásfehérjéből kemény habot készítettem és ezt is hozzákevertem. Itt már a gépet alacsonyabb fokozatra állítottam.
Szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem és a tetejére szórtam a ribizlit.
A gázsütőt előmelegítettem a 4-es fokozaton és ugyanezen a fokon 40 percig sütöttem.
A tejszínhabból kemény habot készítettem, habzsákba raktam és kidíszítettem vele a süti tetejét.
Ribizli fürtöket raktam még a tetejére.
Egy hibája volt a sütinek, hogy a ribizli nem maradt meg a tetején.
A barack és a cseresznye nem süllyedt le az aljára, de a kis ribizli szemek igen.
De az ízén ez nem változtatott és nagyon finom volt ez a változat is.
Facebook oldalamhoz ITT csatlakozhattok.
Jó sütkérezést!
2015. június 15., hétfő
CITROMOS - SAJTOS MAKARÓNI
Sosem gondoltam volna, hogy citromos tésztát fogok enni és még finomnak is találom. Persze annyira nem lep meg, mert imádom a citromos dolgokat, legyen az tea, fagyi vagy bármi más.
A hétvégén találtam rá erre a receptre és már akkor tudtam, hogy ez tetszeni fog nekem.
25 dkg makaróni
1 citrom leve
őrölt bors, ízlés szerint
olaj
2 nagy cikk fokhagyma
10 dkg reszelt sajt
petrezselyemzöld
só a tészta főzővizébe
A tésztát sós vízben kifőztem.
Kifacsartam a citrom levét és elkevertem az olajjal és az őrölt borssal.
Miközben főtt a tészta addig ebben az olajban megpirítottam a reszelt fokhagymát és hozzáadtam a felaprított petrezselyemzöldet.
A kifőtt makarónit beleforgattam a fokhagymás olajba.
Tálaláskor sajtot reszeltem rá.
Nagyon finom volt, nem csalódtam benne.
Aki szeretne egy különleges ízű tésztát kóstolni az ne hagyja ki.
És még valami......sót csak a főzővízbe tettem és nem hiányzott, hogy utána sózzam!!!!!!
Forrás : INNEN, és itt még különlegesebb hozzávalókkal készült ez az étel.
Facebook oldalamhoz ITT csatlakozhatsz.
Jó étvágyat!
2015. június 14., vasárnap
HABCSÓKOS - FEHÉRCSOKIS KALÁCS
Igaz, hogy a hétvégén nagyon meleg volt, de akkor is sütöttem.
A családi házban azért nem olyan kibírhatatlan a meleg. Lehúzom a redőnyöket, ez sokat számít.
A nagy meleg miatt volt-e, de ilyen jó kelt tésztát még nem csináltam.
Gyönyörűen megkelt, jól megsült és az íze is isteni volt.
Akkor lássuk!
30 dkg liszt
2 dl tej
1,5 dkg élesztő
2 ek. kristálycukor
1 kk. só
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
5 dkg puha vaj
1 tojásfehérje
1 csipet só
2 ek. porcukor
5 dkg fehércsoki
Egy kevés cukros-langyos tejben felfuttattam az élesztőt.
A többi hozzávalókkal együtt beletettem a keverőtálba és elkezdtem kidolgozni.
Akkor kapcsoltam ki a gépet amikor a tészta már elvált a tál falától. Egy lágy tésztát kapunk. Már ekkor is nagyon jó illata volt a tésztának.
Kivettem a szilikonos lapra és fél órát kelesztettem.
Kinyújtottam 30 x 45 cm nagyságra.
Ekkorra a tojásfehérjéből kenhető habot vertem és rákentem a tésztára. Erre ráreszeltem a fehér csokit.
Lazán feltekertem és 12 szeletet vágtam belőle.
Egy üvegtepsit vékonyan kikentem vajjal és beleraktam a csigákat.
170 fokon kb. 35 percig sütöttem.
Nagyon-nagyon finom volt. A reszelt citromhéj csodát tett benne, no és persze a fehércsoki is!
Forrás: INNEN
Facebook oldalamhoz ITT csatlakozhatsz.
A kertben kinyílt ez a csodaszép rózsa.
Tavaly még csak egy-két virág volt rajta, de most megörvendeztetett bennünket a sok virágjával.
Mónosbélben nagymamámnál volt ilyen rózsa. Amikor megláttam tudtam, hogy nekem ez kell és most két évre rá virágba borult.
Erről mindig eszembe fognak jutni mamiék.
Piroska
2015. június 6., szombat
EPRES - MASCARPONÉS POHÁRKRÉM
Az eperdzsem készítésekor eltettem 0,5 kg epret, mert már elhatároztam, hogy pohárkrémet fogok csinálni.
Azt tudtam, hogy mascarponéval fogom kikeverni a krémet. Keresgéltem a neten és ezt találtam a legszimpatikusabbnak. Nem is csoda, hiszen Barbi blogján olyan sok szépség van.
40 dkg eper
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
5 dkg fehércsoki
2,5 dl tejszín
Az epret megmostam és kettéosztottam.
A felét villával összenyomkodtam a cukor felével.
A másik felét négyfelé vágtam.
A csokit vízgőz felett felolvasztottam.
Amíg hűlt a csoki addig a mascarponét a porcukor másik felével elkevertem.
A tejszínt kemény habbá vertem és a csokis krémhez kevertem.
Ezután már csak rétegezve a pohárba kellett rakni és a fogyasztás előtt lehűteni.
Forrás: INNEN.
Facebook oldalamhoz ITT csatlakozhattok.
Jó étvágyat!
2015. június 5., péntek
MENTÁS EPERDZSEM
Minden évben készítek dzsemeket.
Természetesen az eperrel kezdem az idén is, hiszen ez az első gyümölcs.
Nem sok üveggel lett a mai főzésből, de elég ez, hiszen majd jönnek a többi gyümölcsök is.
Hozzávalók:
1,65 kg eper
0,4 kg kristálycukor
1 csomag + 1kk. 3:1 Dr. Oetker Szuper dzsemfix
1 db citrom leve
mentalevél
Az üveget mosogatógépben kimostam. Úgy időzítettem, hogy kb. akkorra legyen elmosva amikorra a dzsem elkészül.
Az epret több vízben átmostam.
Egy nagyobb lábasba tettem ahol összetörtem.
A citrom levét belefacsartam.
Összeforraltam.
A cukrot összekevertem a "Szuper dzsemfix"-el és ráöntöttem az eperre.
Miután ismét felmelegedett, 5 percig forraltam.
A habot leszedtem a tetejéről.
Rögtön az üvegekbe töltöttem, rácsavartam a tetejét és fejreállítottam. Igy hagytam 5-10 percig és már készen is volt.
Két üveg dzsemet mentásan készítettem el.
12 mentalevelet nagyon vékonyra összevagdostam és ezt hozzákevertem a forró dzsemhez.
Rögtön beletöltöttem a két kis üvegbe.
Maradt egy kis kóstoló belőle, hát csak biztatni tudok mindenkit, hogy próbálja ki, mert NAGYON FINOM.
Facebook oldalamhoz ITT csatlakozhatsz.
Jó étvágyat!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)