Névnapomra kaptam Istvántól ezt a pite formát.
Már vártam, hogy legyen egy kis időm arra, hogy kipróbáljam.
A legegyszerűbb változatot választottam, almás pite lett.
Tészta:
40 dkg liszt
20 dkg margarín,
2 tojás sárgája
15 dkg porcukor
tejszín, amennyivel a tésztát össze lehetett állítani
csipet só
Töltelék:
6 db alma
10 dkg kristálycukor
1 tk. fahéj
5 dkg darált dió
Teteje lekenéséhez:
1 felvert tojás
A lisztben a hideg margarínt elmorzsoltam.
A többi hozzávalókkal együtt összegyúrtam a tésztát.
Betettem a hűtőbe addig amíg elkészült a töltelék.
Az almát meghámoztam, lereszeltem és kinyomtam a levet belőle.
Összekevertem a cukorral, a fahéjjal és kis lángon főztem 10 percig.
A piteformát vajjal kikentem.
Kivettem a hűtőből a tésztát és kettévágtam 1/3 - 2/3 arányban.
A nagyobbat kör alakúra kinyújtottam és beleformáztam a kerámia formába.
Darált dióval megszórtam a tészta alját.
Ráraktam a tölteléket.
A kisebb tésztát téglalap alakúra nyújtottam és vékony csíkokra vágtam.
Ezekkel berácsoztam a pite tetejét.
A maradék tésztából két vékony szálat sodortam, összefontam és a pite szélére raktam.
A tojást felvertem és lekentem vele az almás pite tetejét.
A gázsütőt 6-os fokozaton előmelegítettem és 30 percig sütöttem.
Hagytam hűlni és csak ekkor szeltem fel.
Most már lehet keresgélni a különböző pitereceptek között.
Szeretnék sós változatot is kipróbálni.
Facebook oldalamhoz ITT csatlakozhattok.
Jó sütést kívánok!